Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rabitz és a harapófogó közti különbségek

szaicz.com
2021. 05. 01. 08:52:00
Rabitz és a harapófogó közti különbségek

Rabitz fogó, vagy harapófogó? Melyik mire való?

És egy kis kitérő a sodronyvágó fogó irányába.

Rabitz fogó, más néven betonacélszerelő fogó,

vagy tömlőbilincs fogó.

 

 

 

Melyiket válasszam?

 

Akik egyiket sem használták még, azok számára nem biztos, hogy a különbségek a fent említett szerszámok között elsőre szembetűnőek, vagy ha használta is, nem biztos, hogy eddig elgondolkodott azon, vajon melyik célszerszám pontosan mire is való.

Funkcióját és használatát tekintve a két fogó között van különbség. A fej kialakítása és mérete, a nyél hossza és az eszköz súlya nagyban eltérhet. Ezek az apró eltérések a használat során komoly előny, vagy esetleg hátrányt jelenthet használója számára. Mindkét szerszámnak megvan a maga erőssége, az a kialakításbéli előnye, ami egy-egy pontosan megfogalmazható feladatot kompromisszumok nélkül meg tud oldani.

 

Első nagy különbség a fej mérete.

Rabitz fogó feje közelről Harapófogó feje közelről

     Rabitz fogó              Harapófogó

A harapófogó aránylag nagy fejjel rendelkezik, a súlyának nagyobb része is a szerszám fejénél koncentrálódik. A harapófogó fejének elsődleges feladata drót, kerítésdrót, masszív fémhuzal vágása. Ebbe segít a nyelek által biztosított erőkar és a minőségi szerszámok esetében az indukciósan edzett és megfelelő csiszolással kialakított élek.

Ezen kívül elvégezhető vele valamely anyagba szorult szög, csavar eltávolítása. A harapófogó feje olyan kialakítású, hogy a szegek, csavarokat, kiszabadítását a lehető legkissebb erőfeszítéssel elvégezhetővé tegye. Tömören, ne kelljen a csavarra párhuzamos irányba hatalmas erőt kifejteni, kerek fejkialakításának hála, a szeget, csavart az azt csapdába ejtő anyag felületére támasztva, gördülő mozdulattal is eltávolíthatjuk, megkönnyítve ezzel a mindennapi munkánkat.

 

Rabitz fogó:

Rabitz fogó

 

A rabitzfogó nem elsődlegesen a rabitzháló szétvágására találták ki, bár kétségtelen arra is alkalmas. 

Leginkább két iparágban használatos:

 

  • Az építőiparban, ebben a szegmensben igen elterjedt, közkedvelt, mindennapi eszköz.
  • Az autóiparban, jelen korban újra felfedezett, egyszerűsége, széles körő hasznáhatósága és persze nem utolsó sorban kedvező ára miatt.

 

Építőipar:

 

Betonacélszerelés:

Betonacél szerelés rabitz fogóval

 

A betonacél szerelők nélkülözhetetlen szerszáma. Lágy huzalok megtartásához, fogásához és egymásba csavarására használják. Itt előnyt jelent a kisebb fej és a könnyebb súly, hiszen ez az a szerszám, ami tényleg egész nap a szakember kezében van. Előnye ebben a szakmában is kedvező ára és egyszerű, karbantartást nem igénylő kialakításában rejlik.

Legkelendőbb típus a 250 mm-es hosszúságú rabitz fogó (a szerszám teljes hosszát kell ezalatt érteni), mely egy átlagos kézben és munkaruha oldalsó zsebében kényelmesen elfér, súlya és terjedelme nem zavaró.

Természeten kisebb, illetve nagyobb tenyérmérettel rendelkező, az iparba dolgózó részére is van megoldás, hiszen emellett elérhetó 220 mm és 280 mm hosszban is a termék.  Gyártók többsége ezen méretekből állítja össze kínálatát.

 

Burkolás:

 

A harapófogón kívűl van aki előszerettel használja a rabitz fogót, vagy annak ellenében, vagy a harapófogót kiegészítve. Stratpabíró kialakítása és indukciósan edzett hegye, keskenyebb fejkialakítása miatt alkalmas járólapok, csempék vágott éleinek eltávolításához, formálásához.

 

 

Autóipar:

 

Autóiparban leginkább a tömlőbilincs fogó megnevezés használatos, azon belül is két fő típust különböztetünk meg:

  • a rabitz fogóval teljes egészében azonos típust, amivel a tömlöbilincs leginkább szemközti irányból préselik a gyűrű présszemét, valamint, 
  • az oldal, illetve szemből használatos, nem középpontos lyukasztott élű tömlőbilincs fogó  

Ez utóbbi nem túl gyakori, de egyre gyakrabban használatos a manapság egyre megközelíthetetlen, zsúfolt motorterekben.

Tömlőbilincs fogó

Tömlőbilincs fogó félkész termékként, de már összeszerelve

Fontos még megemlíteni a nyél borításának típusait. Mindkét iparágban használatos rabitz fogó, illetve tömlőbilincs fogó esetében igaz, hogy a legelterjedtebb és leggyakoribb kapható típusok a PVC borítás nélküli, fémfelületű nyelekkel rendelkező típusok, valamint a mártott, plasztiszol borítású nyéllel rendelkezők. Ez utóbbi nagy előnye, hogy fogása biztosabb és kényelmesebb. Puszta kézzel, szőtt kesztyűben, vagy PU mártott szerelőkesztyű használata esetében is kellő csúszásmentességet biztosít.

Részfunkcióját és némi hasonlóságát tekintve meg kell említeni a sodronyvágó fogót, amely szerszám kialakítását és kombináhatóságát tekintve leginkább komoly vágási kapacitásával emelkedik ki a többi szerszám közül.

Elsődleges és legfontosabb funkciója a vágás, melyben jelentős előnye van. Nyelének kialakítása is e célt szolgálja, íves, hosszú erőkarral rendelkezik ami jó esetben ergonómiailag kielégítő. A sodronyvágó választásánal is fontos tényező a szerszám hossza. Minél hosszabb annál nagyobb az erőkar, annál nagyobb erő és vágási kapacitás jár cserébe. A méretválasztás során itt kevésbé a súly fog dominálni, leginkább a vágási kapacitás és annak mértéke lesz a döntő tulajdonság. Itt is fontos megemlíteni, hogy az élek kialakítása, annak szöge és záródásának minősége, valamint az indukciós edzés nagyban hozzájárul a nagyobb teljesítményhez és növeli a szerszám élettartalmát.

 

A kérdés egyszerű megválaszolása nem is olyan egyszerű. Aki a fent említett szakmák egyikében, vagy akár már mindegyikében dolgozik, dolgozott, szerzett már jártasságot, az tudja, hogy egy szerszám hiánya jellemzően nem éjszaka, azt megálmodva jelentkezik, hanem konkrét helyzetben, hiányával komolyabb fennakadást okozva.

A felsorolt funkciók és alkalmazhatósági területek szinte mindegyike előfordul mindegyik szakmában. Gondos és előrelátó mesterember mindenből felkészül, minden alapvető szerszámmal rendelkezik, választását nem az határozza meg, hogy szüksége van-e rá, mert egyszer biztosan lesz, hanem az, hogy mely gyártó, mely típusát válassza.

 

Rabitz csomag 2 méret 1 csomag VÁSÁROLJON 2 DARAB FOGÓT KEDVEZMÉNNYEL!
12.962 Ft
8.980 Ft
31% Kedvezmény:

 

Vissza a főoldalra >>>

 

10.735 Ft
7.480 Ft
30% Kedvezmény:
11.911 Ft
7.380 Ft
38% Kedvezmény:

Tartalomhoz tartozó címkék: Csomagajánlatok